Els vilafranquers a les guerres colonials de Cuba i Filipines

Aquesta article es compon dels resultats inicials d’una investigació més àmplia que pretén estudiar la societat vilafranquera durant tot el període de la Restauració borbònica i que vaig presentar a les II Jornades d’estudis locals de Vilafranca. Entre molts dels seus aspectes, la conflictivitat bèl·lica espanyola del segle XIX, que va cridar molts vilafranquers a defensar els interessos espanyols: un d’ells fou la Guerra colonial d’Ultramar de final del XIX de Cuba i Filipines. En aquest post es desvetllen els noms i els destins d’aquests vilafranquers cridats a participa-hi, però també quin fou el resultat de la classificació a l’hora del reclutament.

Per tal de poder enllestir i completar aquesta informació (pel que fa a les dades i destins de cada un dels reclutats), faig una crida a la participació de la gent de Vilafranca per a que pugui apartar més dades si és que trobau algun dels vostres familiars i ancestres al llistat. Es sortejaren 156 vilafranquers durant el període 1891-1898 en 8 lleves «quintes». 96 vilafranquers faran el servei militar distribuïts en: Territori espanyol: 68 (majoritàriament a Mallorca i Menorca). Territori d’Ultramar: 27 (Filipines 6 i Cuba 21). Dels 27 expedicionaris vilafranquers, 5 moriren per conseqüència directa de les malalties contretes al front de batalla (majoritàriament el vòmit —la Febre Groga—). 2 a Filipines i 3 a Cuba. En el llistat hi trobareu: nom, nom del pare i de la mare, poble de naturalesa, data naixement, «quintada», poble del sorteig, el resultat i el destí. S’ha deparat en colors per a millor identificació: destinats a Cuba —morts i repatriats— (groc i mort en vermell), a Filipines —morts i repatriats— (verd i mort en vermell), declarats soldats a territori nacional (cel), eximits (rosa), civils (gris), permutat (rosa), pròfugs (cian) i dels que sols es disposa de cap —o limitada informació— (verd ametlla) i mort després de l’arribada (marró).

La vostra participació és més que necessària i ho agrairia profundament. Podeu contactar-me a través del correu electrònic: jaumesanso.recerca@gmail.com

Deixa un comentari