Voltar el cap de cantó de Can Tomàs

Fins els anys 70 del segle passat, a #Vilafranca teníem l’expressió “voltar el cap de cantó de Can Tomàs”. Aquesta dita venia de ben enrere. Can Tomàs era la darrera casa que tenia el carrer de Santa Bàrbara i la que donava l’inici del camí del cementiri.

(Vista de Can Tomàs -Carrer de Santa Bàrbara-. Google)

Aquesta casa pertanyia a la família de llinatge Sastre i els primogènits de la família sempre foren de nom Tomàs -d’aquí el nom que agafà la cantonada-. Alguns del membres d’aquesta família ocuparen càrrecs municipals a finals del XIX i foren molts coneguts al poble.
Però l’expressió “voltar el cap de cantó de Can Tomàs”, ve -més o menys- del mateix període en que la casa fou construïda. No podem donar una data aproximada de quin any fou construïda, però era prou sabut que n’era una de les més velles del carrer i que fins el 1926 va estar dins el termes de Sant Joan (com totes les del mateix carrer).
Però anem a la dita. Aquesta casa era la que donava inici al “camí del cementiri”. Fins entrats als anys 80, els morts eren portats a l’església per oficiar la missa-funeral als difunts. Una vegada acabat l’ofici, el mort havia de ser conduit fins al cementiri (normalment els funerals i els enterraments es practicaven els vespres).
Per a millor explicació, adjunt una imatge aèria de 1956:

(Foto aèria 1956. IDEIB)

Marcat en verd, l’església. Al cap de cantó de “ca ses monges” -carrer Marqués de Vivot amb carrer de Santa Bàrbara-, les dones de la família s’acomiadava del difunt (marcat amb morat): les dones no podien assistir a l’enterrament.
Els homes de la família, junt amb la comitiva parroquial, baixaven pel carrer Santa Bàrbara (amb groc) i voltaven el cap de cantó de Can Tomàs (amb taronja). Anaven pel camí del cementiri (en vermell) fins que arribaven al cementiri (en blau) on es practicava l’acomiadament amb oracions abans i després de l’enterrament.
Tots aquest anys era habitual escoltar l’expressió “en tal ja ha voltat el cap de cantó de Can Tomàs” o “mentre no me facin voltar el cap de cantó de Can Tomàs, donaré mala vida”.

Per saber més, llegiu algunes curiositats i informacions a l’article: “Del Fossar al Cementiri. Aproximació a l’evolució històrica i d’enterraments nobles”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s