Un llibre, un fet, una reflexió

Per una casualitat, he pogut trobar a un antiquari de Múrcia aquesta peça de la literatura franquista. Encara que en tingués referències a través de l’historiador J. Massot, tenir-lo a les mans m’ha causat un gir a l’estómac. “El desembarco en Mallorca, La Españolisima”. Forma part de la col·lecció “Biblioteca infantil. La Reconquista de España” que serví als més joves, fills de l’Espanya franquista, a conèixer les gestes i heroïcitats de l’exercit nacional colpista.

Aquesta col·lecció està formada per 27 títols escrits entre 1939-1942 i fou escrita per ‘El Tebib Arrumi’, pseudònim de Víctor Ruiz Albéniz, periodista del ABC i cronista “oficial” del règim. Curiosament, aquest senyor, anys després seria pare i avi dels destacats dirigents de PP, Ruiz Gallardón. Dins la narració de la defensa colpista de Mallorca al desembarcament de les tropes de Bayo a Porto Cristo, es procura enaltir les heroïcitats dels falangistes i militars, sense cap objectivitat i evitant entrar en la massacre i assassinats que s’hi varen practicar.

No passa per alt – i així ho anomena expressament – per aturar els primers embats de l’avanç de les forces republicanes, és mobilitzaren des de Manacor un força de xoc: “Fueron estos de muy variada procedencia. Pueblos hubo, como los de Petra y Villafranca, que se volcaron en masa hacia la cabeza de partido, hacia Manacor, sin que les atemorizasen las continuas pasadas de los aviones marxistas ni el fuego denso que las baterias de los barcos iban poniendo en tierra, tratando de suplir la acción de la infantería de Bayo…

Però, si hi ha un paràgraf que m’ha cridat poderosament l’atenció, és el mantra que he escoltat aquestes darreres setmanes en declaracions polítiques d’alguns protopolitícs illencs. Ho compartesc:

I aquí ve la meva reflexió: que ha canviat exactament en aquests anys d’avenç democràtic quan dirigents polítics de la dreta estan usant exactament les mateixes paraules que els reaccionaris i fascistes addictes a Franco?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s