El Fossar de Vilafranca

Una curiositat sobre Vilafranca:

És de quan els vilafranquers testamentaven coses així: “elegesch sepultura al meu cadaver en lo fossar de la Iglesia de Vilafranca”. Era dia 9 d’agost de 1777 quan Mateu Gayà dictava les seves darreres voluntats. El fossar de l’església de Vilafranca es va deixar d’utilitzar a mitjan segle XIX quan fou traslladat al cementiri actual.
 

A aquesta escriptura també es pot llegir com es donaven a l’església “deu lliuras moneda de Mallorca, de las quals vull sien satisfets i pagats tots los gastos de la mia funeraria y mes de mon entrerro i que el die de mon enterro, hem sia cantat ofici cos present i salve en cada altar de dita Iglesia”.

He d’agrair a Amador Barceló Garí que m’hagi deixat un grapat d’escriptures antigues de la família on he pogut trobar molts hàbits i costums dels primers vilafranquers.
A la següent imatge podeu veure on estava ubicat el fossa. Ocupava part dels terrenys on després es va construir l’església nova. Aquest espai és va habilitar -amb tota probabilitat- al voltant de l’antic oratori -part d’on actualment hi ha la part vella de l’església -. El 1685, amb la creació de la vicaria -i on es podien impartir sacraments a Vilafranca-, els primers difunts vilafranquers, ja eren enterrats a aquest lloc i se’ls podia fer el funeral a Vilafranca mateix. Per tant, el fossar és tan antic com el mateix poble.

One thought on “El Fossar de Vilafranca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s