El Fossar de Vilafranca

Una curiositat sobre Vilafranca:

És de quan els vilafranquers testamentaven coses així: “elegesch sepultura al meu cadaver en lo fossar de la Iglesia de Vilafranca”. Era dia 9 d’agost de 1777 quan Mateu Gayà dictava les seves darreres voluntats. El fossar de l’església de Vilafranca es va deixar d’utilitzar a mitjan segle XIX quan fou traslladat al cementiri actual.
 

A aquesta escriptura també es pot llegir com es donaven a l’església “deu lliuras moneda de Mallorca, de las quals vull sien satisfets i pagats tots los gastos de la mia funeraria y mes de mon entrerro i que el die de mon enterro, hem sia cantat ofici cos present i salve en cada altar de dita Iglesia”.

He d’agrair a Amador Barceló Garí que m’hagi deixat un grapat d’escriptures antigues de la família on he pogut trobar molts hàbits i costums dels primers vilafranquers.
A la següent imatge podeu veure on estava ubicat el fossa. Ocupava part dels terrenys on després es va construir l’església nova. Aquest espai és va habilitar -amb tota probabilitat- al voltant de l’antic oratori -part d’on actualment hi ha la part vella de l’església -. El 1685, amb la creació de la vicaria -i on es podien impartir sacraments a Vilafranca-, els primers difunts vilafranquers, ja eren enterrats a aquest lloc i se’ls podia fer el funeral a Vilafranca mateix. Per tant, el fossar és tan antic com el mateix poble.

Una resposta a “El Fossar de Vilafranca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s